Оформление и композиция

Въведение в графичния дизайн

В много отношения, оформлението и композицията са градивните елементи на дизайна. Те предават на вашата работа структура и улесняват навигацията, от страничните полета до съдържанието между тях.

Защо композицията е толкова важна? Накратко, това е начинът по който е подредено вашето съдържание. Няма значение дали работите с текст, изображения или елементи в графиката; без внимателно, добре композирано оформление, работата ви ще изглежда лошо.

Пет основни принципа

Ключът към овладяването на оформлението и композицията е да мислите като дизайнер. За щастие е по-лесно, отколкото звучи. Има пет основни принципа, които могат да ви помогнат да преобразите работата си и да изострите окото си за дизайн. Имайте ги предвид по време на следващия си проект и потърсете начини да ги приложите.

Близост

Близостта е свързана с използването на визуално пространство, за да се покажат връзките във вашето съдържание. На практика е доста просто – всичко, което трябва да направите, е да се уверите, че елементи са групирани заедно (например текстовите блоковете или графичните елементи, както в примера по-долу).

Групите, които НЕ са свързани помежду си, трябва да бъдат разделени, за да подчертаят визуално липсата на връзка. Като цяло, това прави работата ви по-лесна за разбиране от пръв поглед, независимо дали е чист текст или нещо по-визуално.

Празно пространство

Празното пространство е важна част от всяка композиция. Това не означава буквално празно пространство; това просто означава отрицателно пространство, като интервалите между съдържанието ви, между редовете и дори външните полета.

Няма друг начин да използваме правилно празното пространство, но е добре да разберем неговата цел. Празното пространство ви помага да определите и разделите различните секции; то дава на вашето съдържание пространство, за да диша. Ако някога работата ви изглежда претрупана, малко празно пространство може това да бъде правилната подправката, която ви трябва.

Подравняване

Подравняването е нещо, с което се занимавате през цялото време, дори и да не го осъзнавате. Всеки път, когато пишете имейл или създавате документ, текстът се подравнява автоматично.

Когато подравнявате обекти сами (например, изображения или отделни текстови полета), това може да бъде сложно. Най-важното е да сте последователни.

Може да ви помогне това, като си представите съдържанието си подредено в мрежа, точно като примера по-долу.

Именно това внимание към детайла прави композицията по-лесна за навигация. Без последователно подравняване, работата ви може да изглежда неорганизирана.

Контраст

Контраст означава, че един елемент е различен от друг. В оформлението и композицията контрастът може да ви помогне да направите много неща, като например да привлечете вниманието на читателите, да акцентирате или да привлечете внимание към нещо важно.

За да създадем контраст в примера по-долу е използван цвят, повече от едно оформление на текст и обекти с различни размери. Това прави дизайна по-динамичен и следователно по-ефективен за предаване на посланието.

Йерархия

Контрастът е тясно свързан с йерархията, което е визуална техника, която може да помогне на читателя да се ориентира в работата ви. С други думи, това им показва откъде да започнат и къде да продължат, използвайки различни нива на акцентиране.

Създаването на йерархия е просто: Просто решете кои елементи искате читателят да забележи първо, след което ги накарайте да се открояват.

Повторение

Повторението е напомняне, че всеки проект трябва да има последователен облик и усещане. Това означава да намерите начини да подсилите дизайна си, чрез повтаряне на определени елементи.

Например, ако имате конкретна цветова палитра, потърсете начини да я пренесете. Ако сте избрали специален стил на заглавието, използвайте го всеки път.

Това не е само по естетически причини – ако сте последователни, това също може да улесни работата ви за четене. Когато читателите знаят какво да очакват, те могат да се отпуснат и да се съсредоточат върху съдържанието.

Поставяме всичко заедно

Може да се каже, че оформлението и композицията са неразбраните герои на дизайна. Лесно е да пренебрегнете ролята им, но те са част от всичко, което правите.

Принципите, които току-що научихте, могат да ви помогнат да издигнете всеки проект. Всичко, което трябва, е малко внимание към детайла и можете да създадете красиви, професионално изглеждащи композиции.


Източник: GCF Global

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *