Силата на цвета

Въведение в графичния дизайн

Цветът играе жизненоважна роля в дизайна и ежедневието. Той може да привлече окото ви към изображение. Понякога това може да предизвика емоционален отговор, дори може да комуникира, без изобщо да използва думи.

И така, как да разберем кои цветове изглеждат добре заедно и кои не? Отговорът е прост: Теория на цветовете.

Художници и дизайнери следват теорията на цветовете от векове, но всеки може да научи повече за нея. Теорията може да ви помогне да се чувствате уверени в много различни ситуации, независимо дали ще избирате цветове за дизайн или да съчетаете перфектното облекло. С малко прозрение ще гледате на цвета по съвсем нов начин.

Основи на цветовете

Нека да започнем от самото начало с припомняне на основните неща. Спомняте ли си изучаването в училище на основните и вторичните цветове? Ако си спомняте, значи вече имате известни познания по теорията на цветовете.

Вторичните цветове са създадени чрез комбиниране на два основни цвята. Червено и жълто правят оранжево, жълто и синьо правят зелено, а синьо и червено правят лилаво.

Ако смесим тези цветове, получаваме още по-различни нюанси, като червено-оранжево и жълто-зелено. Така всички заедно образуват така нареченото цветно колело. (Вероятно се досещате откъде идва името.)

Поглед отблизо

Сега, когато знаете за цветното колело, нека го направим още една крачка напред с нюанс, наситеност и стойност. Това са термини, с които може да не се сблъсквате в ежедневието, но те са ключът към разбирането на по-нюансирани цветове.

Нюанс

Нюансът е най-лесният, това е просто още една дума за цвят. В примера по-долу можете да опишете оттенъка като коралово розов или светлочервен, в зависимост от вашата интерпретация.

Наситеност

Наситеността се отнася до интензивността – с други думи, дали цветът изглежда по-блед или по-ярък. Силно наситените цветове са по-ярки или по-плътни. Ненаситените цветове имат по-малко пигмент.

Стойност

Стойността е свързана с това колко тъмен или светъл е цветът, вариращ от черно до бяло. Както можете да видите по-долу, това ни дава много различни нюанси, от наситено червеникавокафяво до светло пастелно розово.

Създаване на цветови схеми

И така, как да съберем всичко това, за да създадем професионално изглеждащи цветови схеми? Всъщност има изпитани формули, базирани на нещо, наречено цветова хармония.

Цветовата хармония използва цветното колело за илюстриране на изпитани с времето цветови комбинации. По-долу ще разгледаме някои от най-често срещаните видове цветови хармонии.

Монохромни

Най-лесната формула за хармония е монохромната, защото използва само един цвят или нюанс. За да създадете монохромна цветова схема, изберете част от цветното колело, след което използвайте знанията си за наситеност и стойност, и създайте вариации.

Най-хубавото при монохромните цветови схеми е, че те със сигурност ще съвпаднат. Цветовете си подхождат идеално, защото всички са от едно и също семейство.

Аналогични

Аналогичната цветова схема използва цветове, които са едни до други върху колелото, като червени и оранжеви или сини и зелени.

Не се страхувайте да играете с палитрата и да създадете своя собствена уникална интерпретация. Формулите са просто отправни точки, които да ви помогнат да ви ориентират и вдъхновят.

Допълващи

Допълващите цветове са противоположни едни на други върху колелото, например, синьо и оранжево или класическото червено и зелено.

За да избегнете допълващи се цветови схеми, които са твърде опростени, добавете малко разнообразие, като вмъкнете по-светли, по-тъмни или ненаситени тонове.

Разделно допълващи

Разделено допълващата цветова схема използва съседните цветовете от срещуположната страна на допълване.

Това ви дава същото ниво на контраст, като допълваща цветова схема, но повече с цветове за работа (и потенциално по-интересни резултати).

Триади

Триадната цветова схема използва три цвята, които са равномерно разположени, образувайки перфектен триъгълник върху колелото.

Тези комбинации са доста поразителни – особено когато включват основни или вторични цветове – така че имайте ги предвид, когато ги използвате в работата си.

Правоъгълни

Правоъгълните цветови схеми образуват правоъгълник върху колелото, като се използват не една, а две взаимно допълващи се цветни двойки.

Избягване на често срещани грешки

Има няколко класически упътвания, когато става въпрос за цвят. Например, виждали ли сте някога цветове, които сякаш вибрират, когато са поставени един до друг?

Решението е да се намали тона – буквално – и има един лесен начин да го направите. Започнете с един цвят и опитайте да регулирате неговата светлина, тъмнина или наситеност.

Четливостта е важен фактор при всеки дизайн. Цветове ви трябва да бъдат четливи и лесни за очите, особено когато работите с текст.

Понякога това означава да НЕ използвате оцветяване – поне не във всеки малък детайл.

Неутралните цветове като черно, бяло и сиво могат да ви помогнат да балансирате дизайна си, така че когато използвате някой цвят, той наистина да се откроява.

Избор на подходящи цветове

Всеки цвят изпраща съобщение. Важно е да вземете предвид тона на вашия проект и да изберете цветова палитра, която се вписва.

Например, ярките цветове са склонни да имат забавно или модерен настроение.

Ненаситените цветове често изглеждат по-сериозни или делови.

Понякога просто зависи от контекста. С практика и креативност няма ограничение за това, което можете да направите.

Намиране на вдъхновение

Можете да намерите идеи за цветови схеми на всякакви интересни места, от реклама и брандиране до известни произведения на изкуството.

Можете дори да използвате уеб ресурс за да разглеждате цветни палитри или да генерирате своя собствена.

Опитните дизайнери често черпят вдъхновение от света около тях. Няма нищо лошо в това да намерите нещо, което ви харесва и да го направите свое.

Да обобщим

Накъдето и да погледнете, има цвят, цвят и повече цвят. Може да ви е страшно да го използвате в работата си, но не е задължително. Може да ви изглежда страшно да го използвате в работата си, но не е задължително. Просто продължете да експериментирате и помнете какво сте научили за теорията на цветовете.


Източник: GCF Global

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *