Италиански печатари измислят курсивния шрифт

Знаете ли че… ?

През средновековието италиански печатари измислят курсивния шрифт (познат още, като Italic), за да може книгите от новия “джобен” формат да не стават излишно дебели.

Първото произведение, отпечатано в курсив е издание със съчинения на Вергилий, излязло от печатницата на венецианският печатар Алдо Мануцио (латинизирания вариант на Теобалдо Манучи) през 1501 година. Той първи започва да изработва книги с малък формат (т.нар. формат октаво), които, за разлика от общоприетия дотогава стандартен формат, са не само по-удобни за държане в ръка при четене, но и за носене. А за да се получават и не много дебели томчетата, поръчва на гравьора от Болоня Франческо Грифо да му създаде максимално сбит шрифт.

Първата книга, отпечатана през 1501 година с курсивен шрифт

За да изработи шрифта Грифо се стреми да наподоби почерка на италианския хуманист Николо Николи, който живее в края на XIV и началото на XV век. Николи е известен библиофил, автор на множество преписи на древни ръкописи.

Венецианският печатар Алдо Мануцио

Според другата разпространена версия Грифо използва за образец почеркът, с който е прието да се изписват официалните документи на Ватикана.

Изданията на Мануцио, въпреки относително високата си цена, се продават в огромни за онези времена тиражи. Шрифтът, който използва, започват да наричат “италик” – наименование, запазило се и до днес като синоним на курсивния шрифт. Мануцио обаче не е само новатор в използването на курсивния шрифт. Негова заслуга е запетаята днес да има познатата ни форма. Пак той въвежда за използване и знакът точка и запетая (;).


Източник: nakratko.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *